Zo’n kleinschalig initiatief biedt de mogelijkheid om te wonen in een plaats of buurt waar jij voor kiest. Met de mensen waar jij voor kiest. Kortom: een woning waarin ouders en kinderen, jongvolwassenen en ouderen zelf zeggenschap hebben, in een huis midden in de maatschappij, met zorg op maat.

Onze bekendste doelgroep zijn de ouderinitiatieven. Dit zijn kleinschalige woon-zorg initiatieven opgezet door ouders/verwanten die zelf de regie over de zorg en het wonen hebben.

header-wonen

Samenwerking

Wonen met een pgb kent zijn eigen aanpak. Wij werken nauw samen met netwerken en organisaties van kleinschalige woon-zorg initiatieven waar bewoners eigen regie hebben.

Voor ouderinitiatieven werken wij onder meer nauw samen met RPSW en de Grasboom. En wij hebben een klankbordgroep Wonen met daarin ouders/vertegenwoordigers.

We werken ook samen met landelijke organisaties en partijen, zoals Ieder(in), Nederlandse Vereniging voor Autisme, Naar Keuze, Woonbond, ouderenbonden, Aedes, Actiz, VGN, VNG.

Wat we doen

Cursussen en voorlichting

Het proces van idee naar de start en beheer van een kleinschalig woon-zorg initiatief raakt veel verschillende thema’s en vraagt kennis en inzicht. Daarom bieden wij cursussen en voorlichting rond vaste onderwerpen maar ook voorlichting op maat.

Landelijke wooninitiatievendag

Om het jaar organiseren we een landelijke wooninitiatievendag met interessante thema’s en de mogelijkheid ervaringen met betrokkenen bij andere ouder- en wooninitiatieven te delen.

Advies

Heb je een specifieke vraag over de start of het beheer van een kleinschalig woon-zorg initiatief? Dan kun je bellen of mailen met onze Advieslijn. Wil je liever een advies op maat in de vorm van een adviesgesprek? Dat is zeker mogelijk.

Toolkit Wonen

Wil je zelf aan de slag met informatie over de start of beheer van een ouderinitiatief? Ga dan naar de toolkit wonen. Hierin vind je alle processtappen op een rij, van een eerste oriëntatie tot en met de opening van je initiatief. Je vind er alle informatie over zorg regelen, een woning regelen, over een organisatie worden en de financiering. Met veel praktische voorbeelden.

Belangenbehartiging

We voeren een actieve lobby voor bewoners van kleinschalige woon-zorg initiatieven. We letten daarbij op de wetten en regels voor zowel zorg als wonen. We zijn voor deze bewoners en hun verwanten  onder meer actief op het gebied van passende tarieven, verminderen van  regeldruk en kwaliteitsregels die beter aansluiten bij een kleinschalig initiatief. Met onze samenwerkingspartners kunnen we een krachtig signaal afgeven om iedere keer weer de positie en eigen regie van bewoners veilig te stellen.

Bekijk het dossier Wonen

Vraag en aanbod

Ben je op zoek naar een plek in een bestaand initiatief of wil je jouw initiatief zichtbaar maken voor geïnteresseerden? Misschien wil je een vraag stellen aan vergelijkbare initiatieven? Schrijf je dan in onder onze applicatie Vind een kleinschalig initiatief.

Publicaties

Ben je op zoek naar verdieping en voorbeelden van hoe kleinschalige woon-zorg initiatieven bepaalde zaken aanpakken? Lees dan onze digitale publicaties.