Door het derdenbeding kan de verstrekker geld wat een zorgverlener onterecht uitbetaald heeft gekregen direct van de zorgverlener terugvorderen. Dit kan alleen als uit onderzoek van de pgb-verstrekker blijkt dat de onterechte betaling is veroorzaakt door toerekenbaar handelen van die zorgverlener. Dit  wordt dan niet meer  bij de budgethouder teruggevorderd.

Pilot SVB

Onlangs heeft de SVB een pilot uitgevoerd bij de zorgkantoren van Eno en De Friesland. De budgethouders van deze zorgkantoren zijn als eerste aangeschreven om nieuwe zorgovereenkomsten aan te leveren, in deze overeenkomsten is het derdenbeding  toegevoegd. De uitkomst van deze pilot zou bepalen hoe en wanneer budgethouders van andere zorgkantoren worden aangeschreven.

Nieuwe groep aangeschreven

De SVB heeft ons laten weten dat de pilot goed verlopen is. Daarom gaan ze verder met het aanschrijven van alle budgethouders die één zorgverlener hebben. De reactietermijn die de SVB heeft ingesteld voor deze groep is erg kort, namelijk tot 10 augustus 2018. Wij hebben de SVB laten weten dat wij hier vragen over krijgen. De SVB gaf aan dit te herkennen. Naar aanleiding van deze signalen heeft de SVB een bericht op haar website geplaatst. Hierin staat geschreven dat ze snappen dat de deadline wellicht wat kort is en dat u uw nieuwe zorgovereenkomst ook later kunt insturen. Dit moet dan wel  vóór 14 september 2018.

Meer weten over het derdenbeding?