Gisteren hebben we opgeroepen om met een filmpje je ervaring te delen. Beeld zegt zo veel meer dan woorden. Je laat andere budgethouders weten dat ze niet alleen zijn in deze moeilijke tijd. En deze filmpjes helpen enorm in onze overleggen met het ministerie van VWS en andere partijen.
Heb je nu minder zorgverleners? Heb je geen materialen om jezelf of je zorgverlener te beschermen? Of is de dagbesteding, scholen en andere ondersteuning gesloten en zit je kind nu thuis? Hoe heb je dat dan geregeld? Haal je je kind naar huis of laat je hem/haar in de vertrouwde woonvoorziening? En hoe gaat het nu in een ouderinitiatief?
We snappen dat je nu heel druk bent. Maar ben je in de gelegenheid om een filmpje te maken, doe dan mee. Deel je filmpje met ons @PerSaldo95 op Facebook en Twitter onder vermelding van #pgbencorona. De eerste filmpjes vind je al op onze Facebookpagina PerSaldo1995.
Beschermende materialen
Vandaag was het gebrek aan beschermende materialen voor kwetsbare mensen volop in het nieuws. Bijvoorbeeld in de NOS live blog en het radioprogramma Spraakmakers. In het artikel van Monitor komt Aline Molenaar aan het woord. Dit lees je in ons eerdere nieuwsbericht.
We willen nog een keer met jullie delen wat het ministerie van VWS gisteren hierover heeft laten weten:
Het ministerie van VWS krijgt verschillende vragen binnen over persoonlijke beschermende materialen (PBM) voor budgethouders en zorgverleners. Bijvoorbeeld wanneer deze te gebruiken en waar ze te krijgen zijn. PBM zijn bestemd en noodzakelijk voor de zorgverlener als de budgethouder zelf (mogelijk) besmet is met het coronavirus of als de zorgverlener aan het hoesten is. Het RIVM heeft nieuwe richtlijnen hiervoor opgesteld.
Deze richtlijnen zijn opgesteld vanwege de beperkte beschikbaarheid van beschermende middelen. Het verzoek is het gebruik toe te passen volgens de richtlijnen. Dit is een algemene richtlijn. Deze wordt nog uitgewerkt per sector.
Zie Algemene richtlijn Gebruik Persoonlijke beschermende materialen buiten ziekenhuis (PBM) hieronder.
Zie www.rivm.nl.
Vragen
Veelgestelde vragen
Een lijst met 1 Download
Onze reactie
We missen hier een categorie namelijk budgethouders die een risicogroep zijn en willen dat zorgverleners beschermd zijn uit angst voor hun toch al zo kwetsbare gezondheid. We willen voorkomen dat budgethouders gebruik moeten maken van een toch al overbelast ziekenhuis systeem. Wat is er wel nodig:
- Zorgverleners die voor budgethouders werken krijgen bijvoorbeeld een percentage toebedeeld van de beschermingsmaterialen. Nu kunnen ze achteraan aansluiten en komen ze nooit aan de beurt.
- Beschermingsmaterialen ook voor ouder- en wooninitiatieven.
Onze steun
We zijn en blijven over de beschermende materialen en alle andere vragen uiteraard nog steeds volop in overleg met alle partijen. En we berichten jullie elke dag daarover. Daarnaast hebben onze adviesmedewerkers de afgelopen anderhalve week 600 mails beantwoord en 240 keer gebeld met budgethouders om vragen te beantwoorden.
Lukt het je niet om volgens de nu geldende richtlijnen en adviezen van de overheid te werken of antwoorden te krijgen op je vragen over het pgb? Neem dan vooral contact met ons op via [email protected]. Of spreek je vraag in op ons antwoordapparaat. We bellen je dan zo snel mogelijk terug. We blijven jullie op alle mogelijke manieren steunen in deze moeilijke situatie.