Dagbesteding weer open

Vanaf 1 juni 2020 kun je weer naar je dagbesteding. Het maakt niet uit of je thuis woont, of in een ouderinitiatief of wooninitiatief. Dit betekent dat je zorgaanbieder voor 1 juni 2020 met jou en je familie of vertegenwoordiger afspreekt hoe dat voor jou kan worden geregeld.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk naar de locatie gaat waar je altijd al komt. Lukt dit nog niet, dan moet je zorgaanbieder in overleg met jou en je familie of vertegenwoordiger een andere vorm van dagbesteding vinden.

Wat betekent dit?

Je zorgaanbieder moet deze week contact met jou en je familie of vertegenwoordiger opnemen en overleggen. Dit gaat over wat jouw wensen zijn en wat de dagbesteding voor je kan doen. Ze moeten met jou en je familie of vertegenwoordiger afspraken maken over de zorg en ondersteuning die voor jou fijn en goed is in deze tijd.

De dagbesteding moet iets regelen

Het ministerie van VWS heeft geregeld dat zorgaanbieders vanaf 1 juni 2020 de dagbesteding weer open moet doen. Zij moeten ervoor zorgen dat je naar de dagbesteding kunt komen. En dat de ondersteuning zo is dat het bij je past. Dit is nodig om jou en je familie weer je eigen leven te kunnen laten leiden. Voor zorgaanbieders is een handreiking gemaakt om ze te helpen de dagbesteding weer te kunnen openen. Wij hebben hieraan meegewerkt. In de handreiking staat hoe ze dit veilig en samen met jou en je familie of vertegenwoordiger kunnen doen. Op de dagbesteding  moeten ze zoveel mogelijk rekening houden met de hygiënemaatregelen en de anderhalve meter afstand. Dit betekent dat:
  • je je handen moet wassen;
  • jij en anderen niet verkouden zijn;
  • alles schoon is op de dagbesteding;
  • de andere mensen die bij de dagbesteding zijn anderhalve meter verder zitten of staan dan jij.
Dit zijn regels die voor iedereen in Nederland gelden.

Vervoer

In de handreiking staat nog niet hoe het met het vervoer naar jouw dagbesteding gaat. Dit komt omdat de afspraken met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vandaag of morgen worden verwacht. Vervoer naar de dagbesteding moet veilig zijn voor jou en voor anderen. Daarom is het beter dat familie of vrienden je brengen en halen. Het kan zijn dat jouw familie of vrienden je niet kunnen brengen en halen. Morgen of overmorgen laten we je weten of je ook veilig met een taxi naar je dagbesteding kan gaan.

Wat doen wij voor je?

Je zorgaanbieder moet zich houden aan de regels die er nu zijn gemaakt. Gebeurt dit niet? Laat  het ons meteen weten via onze e-mail [email protected]. Of spreek je vraag in op ons antwoordapparaat. We kunnen je helpen je probleem snel op te lossen, zodat je weer naar de dagbesteding kunt.