Wat leer je?

Deze cursus gaat verder dan de aanvraagprocedure bij de gemeente. Vooraf doe je 2 korte e-learnings, zodat je over de juiste voorkennis beschikt.

Tijdens de online groepscursus doe je eerst een ‘opfriskwis’ om te kijken of je nog vragen hebt over de 2 e-learnings. Daarna komt aan bod wat de wettelijke basis van een pgb via de gemeente is (‘waar staat dat’). Je leert hoe een pgb via de gemeente kan worden aangevraagd in 6 stappen:

  1. de melding
  2. het persoonlijk plan
  3. het keukentafelgesprek
  4. het verslag/de beschikking
  5. de pgb-aanvraag/ toekenning
  6. en het uitbetalen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Hierbij komt je rol als professional aan bod. Hoe kun je ondersteunen en zo min mogelijk overnemen?  Hoe help je de budgethouder om eigen regie te voeren? Hoe kun je goed voorlichten?

In het tweede deel gaan we dieper op de materie in met recente jurisprudentie en de ruimte voor beleidsvrijheid van gemeenten. Hoe zit het met mantelzorg/gebruikelijke zorg? In hoeverre zijn gemeente vrij om eigen regels te maken? Wat kan een budgethouder doen als hij/zij het niet eens is met een beslissing van de gemeente?

Tot slot ga je online in een groepje aan de slag om het geleerde toe te passen op een aantal cases uit de praktijk (Wmo en/of Jeugdwet).

Voor wie?

Deze cursus is voor cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars, zorgaanbieders, zorgverleners, mentoren, bewindvoerders, medewerkers van een juridisch loket en begeleiders die werken met/voor hulpvragers met een pgb in de Jeugdwet/Wmo.

PE-punten

Geregistreerde mantelzorgmakelaars, cliëntondersteuners, maatschappelijk werkenden en sociaal juridisch dienstverleners kunnen via het Registerplein PE-punten aanvragen voor een groot deel van onze cursussen.

Voor de overige deelnemers levert deelname aan onze cursussen en bijeenkomsten op dit moment geen kwaliteit- of PE-punten op.

Wanneer en waar?

DagDatumTijdstipLocatieNog plek?
donderdag01-07-202110.00-16.00Online, via ZoomJa

Hoe werkt het?

We geven deze cursus met het programma Zoom. Om mee te kunnen doen heb je een computer, laptop of tablet nodig met een camera en een microfoon. Je hebt ook een koptelefoon of ‘oortjes’ nodig. Na je aanmelding krijg je een e-mail met uitleg hoe je Zoom kunt gebruiken.

Kosten en betaling

  • Abonnees: € 256,50 per persoon, inclusief digitale cursusmap.
  • Niet-abonnees: € 285,00 per persoon, inclusief digitale cursusmap.

Behalve korting op cursussen hebben we voor professionals veel meer voordelen. Doe je ook mee?

Je ontvangt van ons een factuur voor deze cursus. De betaling moet uiterlijk 5 werkdagen voor aanvang van de cursus zijn gedaan. Pas als we je betaling hebben ontvangen, is je deelname definitief. Dan mailen we je de link naar de cursus en kun je meedoen.

Algemene voorwaarden

Voor deze cursus gelden onze algemene voorwaarden.

Aanmelden