Wat leer je?

Deze cursus gaat verder dan de aanvraagprocedure bij de gemeente. Vooraf doe je 2 korte e-learnings, zodat je over de juiste voorkennis beschikt.

Tijdens de groepscursus doe je eerst een ‘opfriskwis’ om te kijken of je nog vragen hebt over de 2 e-learnings. Daarna komt aan bod wat de wettelijke basis van een pgb via de gemeente is (‘waar staat dat’). Je leert hoe een pgb via de gemeente kan worden aangevraagd in 6 stappen:

  1. de melding
  2. het persoonlijk plan
  3. het keukentafelgesprek
  4. het verslag/de beschikking
  5. de pgb-aanvraag/ toekenning
  6. en het uitbetalen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Hierbij komt je rol als professional aan bod. Hoe kun je ondersteunen en zo min mogelijk overnemen?  Hoe help je de budgethouder om eigen regie te voeren? Hoe kun je goed voorlichten?

In het tweede deel gaan we dieper op de materie in met recente jurisprudentie en de ruimte voor beleidsvrijheid van gemeenten. Hoe zit het met mantelzorg/gebruikelijke zorg? In hoeverre zijn gemeente vrij om eigen regels te maken? Wat kan een budgethouder doen als hij/zij het niet eens is met een beslissing van de gemeente?

Tot slot ga je in een groepje aan de slag om het geleerde toe te passen op een aantal cases uit de praktijk (Wmo en/of Jeugdwet).

Voor wie?

Deze cursus is voor cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars, zorgaanbieders, zorgverleners, mentoren, bewindvoerders, medewerkers van een juridisch loket en begeleiders die werken met/voor hulpvragers met een pgb in de Jeugdwet/Wmo.

 

Zoals de coronaregels nu zijn gaan we vanaf september 2021 met deze groepscursus weer van start in ons cursuslokaal in Utrecht. Je leert in een groep met andere deelnemers. En je kunt je vragen stellen aan een docent. We hanteren hierbij altijd de geldende richtlijnen van het RIVM. Zo is het voor jou als deelnemer veilig om mee te doen.

We blijven deze groepscursus ook online via zoom aanbieden. Ook dan leer je in een groep met andere deelnemers. En kun je je vragen stellen aan een docent. Je doet thuis mee via je eigen laptop, computer of tablet.

Je kunt per datum zien of de cursus in ons cursuslokaal in Utrecht of online via Zoom wordt gegeven en zo kun je je eigen keuze maken.

PE-punten

Jeugdprofessionals kunnen via het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) PE-punten aanvragen voor deze cursus. Geregistreerde mantelzorgmakelaars, cliëntondersteuners, maatschappelijk werkenden en sociaal juridisch dienstverleners kunnen via het Registerplein PE-punten aanvragen voor een groot deel van onze cursussen.

Voor de overige deelnemers levert deelname aan onze cursussen en bijeenkomsten op dit moment geen kwaliteit- of PE-punten op.

Wanneer en waar?

DagDatumTijdstipLocatieNog plek?
donderdag07-10-202110.00-16.00Online via ZoomJa
donderdag04-11-202110.00-16.00Cursuslokaal UtrechtJa

Kosten en betaling

  • Abonnees: € 256,50 per persoon, inclusief (digitale) cursusmap.
  • Niet-abonnees: € 285,00 per persoon, inclusief (digitale) cursusmap.

Behalve korting op cursussen hebben we voor professionals veel meer voordelen. Doe je ook mee?

Je ontvangt van ons een factuur voor deze cursus. De betaling moet uiterlijk 5 werkdagen voor aanvang van de cursus zijn gedaan.

Algemene voorwaarden

Voor deze cursus gelden onze algemene voorwaarden.

Aanmelden