Pgb via de gemeente

Voor wie?
  • Zorgaanbieders,
  • Zorgprofessionals

Van keukentafelgesprek naar jurisprudentie en cases. In deze groepscursus leer je in korte tijd alles over een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Wat leer je?

Deze cursus gaat verder dan de aanvraagprocedure bij de gemeente. Vooraf doe je onze 2 gratis online e-learnings, zodat je over de juiste voorkennis beschikt:

Tijdens de groepscursus doe je eerst een ‘opfriskwis’ om te kijken of je nog vragen hebt over de 2 gratis online minicursussen. Daarna komt aan bod wat de wettelijke basis van een pgb via de gemeente is (‘waar staat dat’). Je leert hoe een pgb via de gemeente kan worden aangevraagd in 6 stappen:

  1. de melding
  2. het persoonlijk plan
  3. het keukentafelgesprek
  4. het verslag/de beschikking
  5. de pgb-aanvraag/ toekenning
  6. het uitbetalen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Hierbij komt je rol als professional aan bod. Hoe kun je ondersteunen en zo min mogelijk overnemen?  Hoe help je de budgethouder om eigen regie te voeren? Hoe kun je goed voorlichten?

In het tweede deel gaan we dieper op de materie in met recente jurisprudentie en de ruimte voor beleidsvrijheid van gemeenten. Hoe zit het met mantelzorg/gebruikelijke zorg? In hoeverre zijn gemeenten vrij om eigen regels te maken? Wat kan een budgethouder doen als hij/zij het niet eens is met een beslissing van de gemeente?

Tot slot ga je in een groepje aan de slag om het geleerde toe te passen op een aantal cases uit de praktijk (Wmo en/of Jeugdwet).

Voor wie?

Deze cursus is voor cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars, zorgaanbieders, zorgverleners, mentoren, bewindvoerders, medewerkers van een juridisch loket en begeleiders die werken met/voor hulpvragers met een pgb in de Jeugdwet/Wmo.

PE-punten

Geregistreerde mantelzorgmakelaars, cliëntondersteuners, maatschappelijk werkenden en sociaal juridisch dienstverleners kunnen via het Registerplein PE-punten aanvragen voor een groot deel van onze cursussen.

Voor de overige deelnemers levert deelname aan onze cursussen en bijeenkomsten op dit moment geen kwaliteit- of PE-punten op.

Kosten en betaling

Kosten op aanvraag. Voor meer informatie mail naar: [email protected]

Waar?

Deze cursus geven we online via Zoom of in ons cursuslokaal in Utrecht (Churchilllaan 11, 3527 GV). Maar kan ook op locatie worden gegeven. Onderaan deze pagina vind je wanneer en waar deze cursus wordt gegeven. En ook de mogelijkheid om je aan te melden.

Algemene voorwaarden

Voor deze cursus gelden onze algemene voorwaarden.

Er is op dit moment geen mogelijkheid om deze cursus te volgen.