Pgb via de gemeente

Voor wie?
  • Zorgaanbieders,
  • Zorgprofessionals

Van keukentafelgesprek naar jurisprudentie en cases. In deze groepscursus leer je in korte tijd alles over een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Wat leer je?

Deze cursus gaat verder dan de aanvraagprocedure bij de gemeente. Vooraf doe je onze 2 gratis online e-learnings, zodat je over de juiste voorkennis beschikt:

Tijdens de groepscursus doe je eerst een ‘opfriskwis’ om te kijken of je nog vragen hebt over de 2 gratis online minicursussen. Daarna komt aan bod wat de wettelijke basis van een pgb via de gemeente is (‘waar staat dat’). Je leert hoe een pgb via de gemeente kan worden aangevraagd in 6 stappen:

  1. de melding
  2. het persoonlijk plan
  3. het keukentafelgesprek
  4. het verslag/de beschikking
  5. de pgb-aanvraag/ toekenning
  6. het uitbetalen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Hierbij komt je rol als professional aan bod. Hoe kun je ondersteunen en zo min mogelijk overnemen?  Hoe help je de budgethouder om eigen regie te voeren? Hoe kun je goed voorlichten?

In het tweede deel gaan we dieper op de materie in met recente jurisprudentie en de ruimte voor beleidsvrijheid van gemeenten. Hoe zit het met mantelzorg/gebruikelijke zorg? In hoeverre zijn gemeenten vrij om eigen regels te maken? Wat kan een budgethouder doen als hij/zij het niet eens is met een beslissing van de gemeente?

Tot slot ga je in een groepje aan de slag om het geleerde toe te passen op een aantal cases uit de praktijk (Wmo en/of Jeugdwet).

Voor wie?

Deze cursus is voor cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars, zorgaanbieders, zorgverleners, mentoren, bewindvoerders, medewerkers van een juridisch loket en begeleiders die werken met/voor hulpvragers met een pgb in de Jeugdwet/Wmo.

PE-punten

Geregistreerde mantelzorgmakelaars, cliëntondersteuners, maatschappelijk werkenden en sociaal juridisch dienstverleners kunnen via het Registerplein PE-punten aanvragen voor een groot deel van onze cursussen.

Voor de overige deelnemers levert deelname aan onze cursussen en bijeenkomsten op dit moment geen kwaliteit- of PE-punten op.

Waar?

Deze cursus is online via Zoom. Je doet thuis mee via je eigen laptop, computer of tablet. Ook via Zoom is de cursus in een groep en kun je je vragen stellen aan de docent.

We kunnen deze cursus ook op maat bieden. We maken dan een programma afgestemd op de behoefte binnen jouw organisatie. En we spreken af wanneer en waar we samenkomen. Het kan bij ons in Utrecht, maar ook op een andere plek in Nederland. Kijk voor meer informatie onder Voorlichting op maat. Of stuur een mail naar [email protected]. Dan nemen we contact met je op.

Kosten en betaling

  • Abonnees: € 256,50 per persoon, inclusief (digitale) cursusmap.
  • Niet-abonnees: € 285,00 per persoon, inclusief (digitale) cursusmap.

Korting voor abonnees

Ben je een abonnee van onze vereniging? Log dan in zodat je bij het betalen van de cursus automatisch jouw abonneekorting ontvangt.

Ben je nog geen abonnee, maar wil je ook korting ontvangen op onze cursussen en gebruik maken van alle abonnee voordelen?

Je kunt betalen via iDEAL of met een factuur

Kies je voor betalen met een factuur? Dan ontvang je van ons een factuur voor deze cursus. De betaling moet uiterlijk 5 werkdagen voor aanvang van de cursus zijn gedaan.

Algemene voorwaarden

Voor deze cursus gelden onze algemene voorwaarden.

Wanneer en aanmelden

Let op: deze aanmelding is voor één persoon. Dit geldt ook voor een online cursus. Willen er meer mensen tegelijk deelnemen? Dan moet iedereen zich apart aanmelden.

Er is op dit moment geen mogelijkheid om deze cursus te volgen.