Coronamaatregelen verlengd

Je kan vervangende zorg of extra uren zorg blijven betalen tot 1 juli 2020. De zorg die niet geleverd kan worden, moet je ook doorbetalen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverlener die je nog niet in huis wil laten door angst voor corona. Of aan je dagbesteding die nog niet alle zorg kan bieden die je anders wel krijgt.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Heb je een persoonsgebonden budget via de Wlz? Lees dan hieronder wat de verlenging voor jou betekent:

  • Het zorgkantoor zorgt ervoor dat je extra geld krijgt tot 1 juli 2020. Dit geld krijg je nu al om je zorgverleners te betalen. Hier hoef je niets voor te doen. Dit gaat vanzelf.
  • Is het zorgkantoor nog bezig met je aanvraag? Dan zorgt het zorgkantoor ervoor dat deze aanvraag doorloopt tot 1 juli 2020.
  • Je moet de zorg die niet-geleverd is tussen 1 maart en 1 juli goed bijhouden. Hier zijn speciale formulieren voor. Vraag hiernaar bij je zorgkantoor.
  • Je zorgverlener moet op de rekening zetten welke zorg wel en welke zorg niet is geleverd aan jou.
  • Krijg je gewoon weer de zorg die je altijd gewend was dan hoef je niets meer bij te houden.
  • Heb je nog geen extra geld aangevraagd bij het zorgkantoor voor zorg die je wel betaald hebt? Doe dit dan nu. Het formulier dat je nodig hebt kun je op de website van je zorgkantoor vinden. Of je belt even met je zorgkantoor. Dan sturen zij het naar je op.

Wil je meer weten? Kijk dan op Zorgkantoren en corona.

Wmo en Jeugdwet

De maatregelen bij je gemeente zijn ook tot 1 juli 2020 verlengd. De gemeenten hebben ons nog niet laten weten hoe ze dat gaan doen. Kijk op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) of er al nieuws is.

Zorgverzekeringswet (Zvw)

De maatregelen bij je zorgverzekeraar zijn tot 1 juli 2020 verlengd. Als er niets is veranderd in je situatie, kun je gewoon blijven declareren voor de extra zorg en de niet geleverde zorg. Als je sneller door je budget gaat en het dreigt op te raken, is het advies tijdig contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Waarom verlenging tot 1 juli 2020?

De coronamaatregelen, die liepen van 1 maart tot 1 juni 2020, zijn door het ministerie van VWS met een maand verlengd tot 1 juli 2020. Nederland is stap voor stap de lockdown aan het afbouwen. Je zorg en ondersteuning kan daarom vanaf 1 juni 2020 opstarten. Het ministerie van VWS verwacht dat je vanaf 1 juli 2020 het grootste deel van je zorg en ondersteuning weer kunt krijgen. Dit moet natuurlijk wel veilig kunnen. Hiervoor blijven de regels van het RIVM gelden.

Wat doen we voor je?

Je zorgkantoor, gemeente of zorgverzekeraar moet de maatregelen verlengen tot 1 juli 2020. Gebeurt dit niet? Laat  het ons meteen weten via onze e-mail [email protected]. Of spreek je vraag in op ons antwoordapparaat. We kunnen je helpen je probleem snel op te lossen.

Wil je meer weten?

Kijk dan op: