Wat is het grauw en winderig. En koud! Nog maar eens de vakantiekiekjes bekijken, om de herinnering aan betere tijden vast te houden. Helaas is het geen weer om nog even van een korte kampeervakantie te kunnen genieten. Als part-time pensionado’s zijn we aangewezen op het weekend. Dat ziet er niet best uit, dus we zullen ons heil ergens anders moeten zoeken.

Wachten

Voor ons ‘cadeautjes’, budgethouders Corina Heijstek, Dick Cochius en ik, is er ook al niet veel te doen. Het wachten is op een nieuw kabinet. ‘Mijn Kamerlid’, Lilian Marijnissen, was de afgelopen week trouwens wel actief. Zij maakt zich druk over de stijging van het eigen risico volgend jaar voor de zorgverzekering. Dinsdagmiddag was duidelijk dat zij de volgende ochtend in ‘Wakker Nederland’ haar verhaal mocht vertellen. Rtl wilde daarbij ook een reportage van iemand uit de praktijk. Voor tv moet vaak iets heel snel geregeld worden. Ze wisten Corina te charteren, die een uur nadat de vraag was geappt een cameraploeg op de stoep had staan. Corina is wel wat gewend, maar dit ging wel heel rap. Ze hoopte maar dat alles wat zij belangrijk vond getoond zou worden. Ze was maar deels tevreden. Bekijk de uitzending op de website van Wakker Nederland.

Hoofdprijs

De stapeling van de kosten kwam wat haar betreft te weinig in beeld. Ik snap wel wat ze bedoelt. Dat eigen risico bij de zorgverzekeraar is wat ons betreft niet eens het grootste probleem. De grote hoeveelheid betalingen en eigen bijdragen waar wij mee geconfronteerd worden, die stapelen zich op tot een berg waar je niet overheen komt. Dan heb ik het niet over mensen met de laagste inkomens. Deze groep komt er over het algemeen genadig vanaf. Maar de mensen die net boven dat minimum zitten, de modale inkomens en ook een stukje daarboven, gezinnen met opgroeiende kinderen, die betalen de hoofdprijs. Zij hebben zoveel extra kosten en eigen bijdragen, dat ze netto onder het minimum uitkomen. Zover laten de meesten het denk ik niet komen. Ze zien af van zorg en hulpmiddelen.

Boemerang

Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen zich hierin herkennen. Of overheid, gemeenten of andere instanties dit herkennen en er iets aan gaan doen. Want als ze dit laten gebeuren, komen op termijn de gevolgen als een boemerang bij ze terug. Slecht functionerende mensen kosten op den duur heel veel. En dan heb ik het niet alleen over de mens met de beperking die achteruit gaat door gebrek aan zorg, maar over het hele systeem om hem heen. Wat denkt u wat het kost om overbelaste partners en andere gezinsleden weer op de rails te krijgen?

Straf

Het is zoals Aline Molenaar van Per Saldo in haar laatste blog schrijft: straf mensen met een beperking niet door ze te laten betalen voor omstandigheden die ze zelf niet hebben gewild. Stel je hebt kiespijn, daar kies je niet voor, integendeel. Stel dat de tandarts alleen helpt als je een hoge eigen bijdrage betaalt? Dat willen we toch niet? Daarom, schaf sowieso de eigen bijdrage bij een pgb af.

‘Huisbezoek’

Binnenkort komt Lilian bij mij thuis en gaan wij het uitgebreid hebben over het pgb en alles wat daaromheen hangt. Ik verheug me erop. U leest erover in mijn volgende blog.