De aanwezigen komen uit alle uithoeken van het land. Ze hebben er veel voor over om al vroeg in Utrecht te zijn. Zodat ze weten hoe ze 10 weken lang hun pgb-administratie in het nieuw ontwikkelde portaal kunnen invoeren, naast het huidige systeem, MijnPgb van de SVB. Dubbel werk, maar ze willen investeren in een goed werkend digitaal pgb-administratiesysteem. De gedrevenheid van deze mensen vind ik fantastisch en zeer te waarderen.

Brede testgroep

Er is al enige tijd een testgroep actief. Corina Heijstek, het jongste erelid van Per Saldo, is één van degenen die al een poosje meeloopt. Zij gaf in EigenWijs 3 2017 een inkijkje in het nieuwe systeem. Andere testgroepleden deden dat in EigenWijs 2, 2017. De meesten van hen zitten nu ook in de huidige kopgroep. Een gemêleerd gezelschap, een afspiegeling van alle budgethouders, een zorgvuldig samengestelde groep, zodat vanuit een zo breed mogelijk perspectief wordt uitgetest. Tijdens de bijeenkomst vorige week dinsdag werd de eerste vraag al snel na de start gesteld. De mensen zaten op het puntje van hun stoel, bleven maar komen met vragen als “welke gegevens kan mijn zorgverlener inzien als hij inlogt om bijvoorbeeld zijn gegevens in te vullen in de af te sluiten overeenkomst?”, “hoe zit het met de privacy?”, ”wat als er twee vertegenwoordigers zijn?” We sloten uiteindelijk af in de gezamenlijke overtuiging hier met z’n allen een succes van te gaan maken.

Schaduwdraaien

De 40 schaduwdraaiers gaan vanaf donderdag 15 februari het nieuwe portaal invullen alsof het echt werkt. Met minimale voorkennis, zodat duidelijk wordt of de gebruiker genoeg heeft aan de website waar de handleiding en animaties staan, inclusief een uitgebreide uitleg over het pgb-portaal. Om te gaan ondervinden hoe zij er het beste mee kunnen werken. Tijdens het schaduwdraaien kunnen zij hun mening geven over het systeem. Of zij iets missen, of alles duidelijk genoeg is, hoe gebruiksvriendelijk zij het portaal vinden. Op alle pagina’s kunnen zij met een druk op de oranje knop commentaar geven. De toekenningsbeschikking wordt door de verstrekker in het portaal gezet. De testers gaan aan de slag met de zorgovereenkomsten en declaraties. Ze melden zorgverleners ziek, voeren nieuwe zorgverleners in met wie ze de zorgovereenkomst uitwisselen, goedkeuren en ondertekenen. Ze testen op alle onderdelen, ook in de papieren versie. Tot het moment van uitbetalen. Dat laatste gebeurt natuurlijk nog niet via het portaal.

Vele voordelen

Wat mij betreft is dit nieuwe systeem een pareltje. Wat een verademing dat je alles weer in eigen hand hebt en alles zelf invult. In het huidige systeem zit nog heel veel handmatig werk. Ik hoef u niet te vertellen dat dit fouten in de hand kan werken. Het nieuwe systeem helpt u om geen fouten te maken. Want het systeem controleert meteen. Actuele ontwikkelingen worden erin doorgevoerd, zoals het minimumloon. Het beschikbare budget wordt bijgehouden, zodat u overzicht houdt. U kunt het budget zo nodig aanvullen, heel gemakkelijk, gewoon met Ideal, wie gebruikt het niet? Alles digitaal, ook de ondertekening, met uw DigiD wat scannen of kopiëren van formulieren overbodig maakt. In ‘realtime’, de tijd die werkelijk nodig is om iets uit te voeren. Met nog veel meer voordelen, waarvan ik er nog twee wil noemen: uw informatie kan niet meer kwijtraken en eenmaal ingevoerde gegevens hoeft u niet eindeloos opnieuw in te vullen, dat doet het portaal zelf. 

Gegarandeerd goed

Het is echt een prachtig systeem, niet te vergelijken met waar we in 2015 mee begonnen. Uit die ervaringen zijn wel belangrijke lessen geleerd. U hoeft dan ook niet bang te zijn dat de geschiedenis zich zal herhalen. Dit systeem is bij algehele ingebruikname gegarandeerd goed, anders beginnen we er niet eens aan. Het zal hoop ik ook het vertrouwen winnen van degenen die nu nog alles alleen op papier en via de reguliere post regelen. Na al die jaren krijgt u op een veel gemakkelijker manier en in kortere tijd uw pgb-zaken geregeld, houdt u overzicht en inzicht in wat er speelt. Met belangrijkste van al: u bent weer eigen baas over uw pgb. Wat zal dat een rust geven. Die is u van harte gegund!

Start dit jaar

De voorlopige planning voor ingebruikname van het nieuwe portaal is: testen tot eind april, op 1 mei starten met de budgethouders van het zorgkantoor van DSW en van de gemeente Westland, in de loop van het jaar stapsgewijze invoering bij andere zorgkantoren en gemeenten. Deze datum kan nog verschuiven, is mede afhankelijk van de testresultaten en de ervaringen van de budgethouders die vanaf 1 mei als eerste echt met het portaal gaan werken. Als daaruit blijkt dat er nog aanpassingen nodig zijn, dan kan dat van invloed zijn op de volgende stap. Per Saldo houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen!