Avondklok: mag mijn zorgverlener nog wel komen?

Vanaf zaterdag 23 januari om 21:00 uur gaat de avondklok in. Dit betekent dat je niet buiten mag zijn tussen 21:00 uur en 04:30 uur. Je hoeft je geen zorgen te maken over jouw zorg die je na 21:00 uur krijgt.

Al jouw zorgverleners mogen gewoon zorg komen verlenen. Zij moeten wel een eigen verklaring en eventueel een werkgeversverklaring bij zich hebben. Met deze verklaringen kunnen je zorgverleners aantonen dat ze op weg zijn naar of van hun werk.

Werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring vul je als budgethouder in voor jouw zorgverlener(s) met een arbeidsovereenkomst.Je ondertekent deze en geeft deze aan je zorgverlener(s). De werkgeversverklaring kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Heb je een overeenkomst met een zzp-er en/of een familie overeenkomst ‘met naasten die niet bij jou wonen’? Dan is alleen een eigen verklaring genoeg.In de ‘invulinstructies werkgeversverklaring’ kan je lezen hoe je de verklaring in moet vullen.

Eigen verklaring

De eigen verklaring moet iedereen die na 21.00 uur op straat is bij zich hebben, dus ook jouw zorgverleners. Deze verklaring vult je zorgverlener zelf in. Heb je een overeenkomst met een zzp-er en-/of een familie overeenkomst ‘met naasten die niet bij jou wonen’? Dan is alleen een eigen verklaring genoeg. Wel is het goed in deze verklaring de opdrachtgever, jij dus als budgethouder, te zetten. Je kunt deze verklaring eventueel ook ondertekenen. De eigen verklaring is te downloaden op de website van de Rijksoverheid.

Overeenkomst van Opdracht met een instelling

Heb je een Overeenkomst van Opdracht (OVO) met een instelling afgesloten dan ontvangt je zorgverlener de werkgeversverklaring van de instelling. De zorgverlener kan hiervoor contact opnemen met de instelling. Je ouder of wooninitiatief is ook een instelling.  Je hoeft dan als budgethouder niet zelf een werkgeversverklaring in te vullen.

Mantelzorger

Heb je naast jouw zorgverleners ook nog mantelzorgers die jou helpen? Dan hebben zij alleen een eigen verklaring nodig om na 21.00 uur op straat te mogen zijn. Zie hiervoor ook de website van mantelzorg.nl.

Heb je nog vragen?

Kijk dan eerst even in de meest gestelde vragen. Staat jou vraag er niet bij dan kan je altijd een mail sturen of bellen met onze advieslijn. Meer informatie over de avondklok vind je op Rijksoverheid.nl/avondklok.