Hier vind je de laatste updates en onze acties rondom pgb-wooninitiatieven en pgb-ouderinitiatieven.
2 oktober 2024 – Oproep: bouw woningen voor jongeren met een beperking
Er zijn te weinig woningen voor jongeren met een beperking die zelfstandig willen gaan wonen. De pgb-wooninitiatieven die zij (of hun ouders) willen opzetten, komen niet van de grond. Er is een gebrek aan financieringsmogelijkheden en een gebrek aan medewerking van gemeenten, corporaties en zorgkantoren. Op 1 oktober overhandigden we daarom een petitie aan de Tweede Kamer. Lees meer hierover op de website van Ieder(in).
Advies pgb-wooninitiatieven n.a.v. meldactie
Wij hebben, samen met het Netwerk Ouder(woon)initiatieven, de resultaten van de meldactie besproken met ambtenaren van het ministerie van VWS. Een oplossing is er nog niet. Het ministerie geeft wel een advies aan pgb-ouder- en wooninitiatieven die dreigen om te vallen:
Ga op tijd in gesprek met het zorgkantoor over mogelijke oplossingen. De financiële problemen moeten natuurlijk wel zijn veroorzaakt door de zorgkostenstijging. Gaat het zorgkantoor niet met je in gesprek hierover? Of zien zij ook geen oplossing? Meld je dan bij het ministerie van VWS. Je kunt hiervoor een e-mail sturen aan [email protected] Wij sturen je e-mail door.
Lees hier ons originele nieuwsbericht over de meldactie, inclusief het volledige advies van het ministerie van VWS.
Voorjaar 2024: Meldactie zorgkostenstijging pgb-wooninitiatieven
In het voorjaar hielden wij opnieuw een meldactie onder pgb-ouder- en wooninitiatieven en hun bewoners over de zorgkostenstijging. We hebben hen gevraagd om hun ervaring te delen over de gevolgen van de zorgkostenstijgingen.
Uit de resultaten blijkt dat de forse stijging zorgkosten in pgb-ouder- en wooninitiatieven zet kwaliteit van zorg ernstig onder druk. De belangrijkste resultaten zijn dat in ruim 36% van de meldingen sprake is van een stijging van de pgb-zorgtarieven in 2024 van meer dan 9%. Dit terwijl de pgb-prijsindexatie voor 2024 slechts 6,37% is.
Wij gaan de resultaten van deze meldactie aanbieden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De meest voor de hand liggende oplossing is, dat de pgb-indexatie de stijging van de zorgtarieven volgt. Wij pleiten voor een pgb-tarief dat is opgebouwd uit reële kostprijselementen, die passen bij het pgb.
Lees meer over de resultaten van de meldactie in ons nieuwsbericht Forse stijging zorgkosten in pgb-ouder- en wooninitiatieven zet kwaliteit van zorg ernstig onder druk.
2023
Hulpmiddelen in de Wet langdurige zorg (Wlz)
Er is onduidelijkheid ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de verstrekking van hulpmiddelen voor mensen met een Wlz-indicatie, die wonen in een ‘geclusterde’ woonvorm. Twee rechtbanken oordeelden dat er geen sprake was van ‘thuis wonen’ en dat de bewoners voor hun hulpmiddelen geen aanspraak op de Wmo konden maken. De onlosmakelijke combinatie (koppeling) van de huur- en zorgovereenkomst was in beide zaken van doorslaggevende betekenis. Dat wil zeggen: je mag er alleen wonen als je ook de zorg afneemt van de gekozen zorgaanbieder.
De zaak ligt nu voor bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van VWS adviseren gemeenten de gemaakte bestuurlijke afspraken te volgen, zodat hulpmiddelen voor mensen met een Wlz-indicatie die wonen met een pgb/vpt/mpt via de Wmo verstrekt worden. Bekijk ook het advies van de VNG.
Toetsingskader Gehandicaptenzorg bijgewerkt
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werkt vanaf oktober 2023 met een bijgewerkt toetsingskader voor de gehandicaptenzorg. Dit betekent dat het toetsingskader toepasbaar is gemaakt voor de ambulante setting, dus buiten de instelling. En dat de toetsingscriteria en bronnen zijn geactualiseerd.
Wat is het toetsingskader Gehandicaptenzorg?
Het toetsingskader brengt heel duidelijk in beeld op welke onderdelen van de zorg de IGJ toetst. Dit toetsingskader maakt inzichtelijk welke kwaliteitsnormen gelden voor de zorg die pgb-zorgaanbieders en -wooninitiatieven geven. Het toetsingskader is van toepassing op de langdurige zorg voor mensen met een beperking, zowel in instellingen als de dagbesteding. Wanneer duidelijk is aan welke kwaliteitseisen de zorg moet voldoen, en zorgaanbieders passen deze eisen toe, dan is dat positief voor de zorg voor mensen met een zorgvraag.
Alles over het bijgewerkte toetsingskader lees je op de website van de overheid.
Toeslag infectiepreventie voor bewoners pgb-wooninitiatieven
Om voorbereid te zijn op een eventuele pandemie zoals corona, zijn er in 2024 extra middelen beschikbaar voor infectiepreventie. Hiermee kunnen pgb-zorgaanbieders periodiek (laten) evalueren of hun infectiepreventie op orde is en verbeteringen doorvoeren. Bewoners van pgb-wooninitiatieven krijgen hiervoor in 2024 een bedrag van € 75. Dit bedrag wordt toegekend via een ophoging van de wooninitiatieventoeslag. Het bedrag kan ook aan andere bestedingsposten binnen de wooninitiatieven besteed worden. Randvoorwaarde is dat de infectiepreventie op orde is en regelmatig wordt geëvalueerd.
De declaratie voor de wooninitiatieventoeslag, inclusief de infectiepreventie, loopt via het pgb-portaal. Je kiest dan voor de optie bijkomende zorgkosten, wooninitiatief zorg of enkel huis. Een andere optie is dat de wooninitiatieventoeslag, inclusief infectiepreventie, wordt meegenomen in het uurtarief. Meer informatie over de wooninitiatieventoeslag vind je in de vergoedingenlijst 2024.
Je kan de wijziging vinden op Staatscourant 2023, 32327 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)
Pauzeknop financiële Jaarverantwoording WTZA voor merendeel pgb zorgaanbieders
In haar kamerbrief van 28 september 2023 heeft minister Helder aangekondigd dat een aantal zorgaanbieders uitstel krijgt om de financiële jaarverantwoording in het kader van de Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA) in te dienen. Het betreft de verantwoording over de jaren 2022 en 2023. De minister geeft aan dat dit uitstel ook geldt voor een deel van de zorginstellingen die uitsluitend pgb gefinancierd zijn. De maatregel heeft dus ook betrekking op pgb ouder-, bewoners- en wooninitiatieven.
Voor wie geldt het uitstel?
Het uitstel geldt voor zorgaanbieders die vóór 1 januari 2022 zijn opgericht en behoren tot een categorie van zorgaanbieders die geen jaarverantwoording hoefden af te leggen. Pgb zorgaanbieders behoorden tot deze categorie.
Voor wie geldt het uitstel niet?
Alle zorgaanbieders die op of na 1 januari 2022 zijn opgericht maken wél een jaarverantwoording openbaar over de boekjaren 2022 en 2023. Dit geldt ook voor pgb-aanbieders en onderaannemers. Ook zorgaanbieders die op of na 1 januari 2022 van rechtsvorm zijn gewijzigd en daarmee een nieuw KVK-nummer hebben, maken een jaarverantwoording openbaar over de boekjaren 2022 en 2023.
Let op: De pauze voor de openbare jaarverantwoording is op dit moment nog een voornemen, omdat de vereiste wijziging van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) hiervoor nog behandeld moet worden. De zorgaanbieders die in aanmerking komen voor de pauze voor de openbare jaarverantwoording mogen in de praktijk wel al uitgaan van de voorgenomen pauze.
Meer informatie lees je in de Kamerbrief van 28 september 2023.
23 januari 2023: Oproep aan bewoners en bestuurders van pgb wooninitiatieven; meld je ervaring over kostenstijgingen
We hebben een oproep gedaan aan alle bewoners van een pgb wooninitiatief en aan pgb wooninitiatieven zelf. We hebben hen gevraagd om hun ervaring te delen over de gevolgen van alle kostenstijgingen. We ontvangen namelijk steeds meer signalen dat zij moeite hebben om alle kosten te kunnen betalen.
Bewoners van wooninitiatieven hebben te maken met een stapeling van kosten:
- Stijgende zorgtarieven door gestegen (cao) lonen van zorgmedewerkers;
- Een forse stijging van energiekosten met soms een gedeeltelijke compensatie, maar vaak ook niet;
- Inflatie: eten en drinken maar ook andere kosten voor levensonderhoud zijn flink in prijs gestegen.
Uitkeringen, (minimum) lonen, en pgb-tarieven stijgen in verhouding veel minder mee. In het sociaal domein dalen zelfs pgb-tarieven. Wanneer bewoners de kosten niet meer kunnen betalen dan mist het wooninitiatief inkomsten. En kan het initiatief niet meer de rekeningen betalen. Soms moet een wooninitiatief hierdoor sluiten.
Minister Helder schrijft in haar brief ‘Stand van zaken pgb’ van 23 december 2022 dat zij gemeenten wil helpen met het berekenen toereikende pgb tarieven. De manier waarop dat gebeurt moet uniform, uit te leggen en uit te voeren zijn. Om te kunnen bepalen wat toereikende pgb tarieven anno 2023 zijn, zowel in de Wlz, Wmo als Zvw, zijn ook de ervaringen van bewoners van een pgb wooninitiatief en die van de wooninitiatieven zelf van belang.
De resultaten van deze oproep lees je in ons nieuwsbericht bewoners en pgb-wooninitiatieven in de problemen door kostenstijgingen