Het pgb is regelmatig onderwerp in de media. Wij helpen journalisten en onderzoekers aan informatie over het pgb. Hiervoor worden we soms geïnterviewd, of we worden genoemd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat budgethouders/vertegenwoordigers hun ervaringen delen.
Je ziet hieronder wat wij in de media zijn tegengekomen over het pgb. Aan een aantal van deze items hebben wij een bijdrage geleverd.
Ook jouw verhaal is hierin onmisbaar. Wil jij als ervaringsdeskundige je verhaal doen? Dan horen wij dat graag! Meld je hieronder aan als ervaringsdeskundige.
2024
-
De ene gemeente zorgt beter voor haar inwoners dan de andere. Vlissingen is daarvan een lichtend voorbeeld, liet Kassa onlangs zien. Iedere gemeente is bij wet verplicht goed te zorgen voor haar inwoners. Maar steeds vaker blijkt dat de hoeveelheid hulp die je krijgt, afhankelijk is van waar je woont.
Bekijk de uitzending van Kassa:
Hulp nodig van je gemeente? Waar je woont maakt het verschil – BNNVARA
-
Iedere gemeente is bij wet verplicht goed te zorgen voor haar inwoners. Dat gaat niet altijd goed. Steeds vaker blijkt dat de hoeveelheid hulp die je krijgt, afhankelijk is van waar je woont. Dat geldt ook voor het pgb. Of je een pgb krijgt en hoeveel, is afhankelijk van je gemeente.
Bekijk de uitzending van Kassa:
Zonder zorg: Geen passende hulp vanuit gemeente – BNNVARA
-
Overal in Nederland bundelen ouders de krachten in kleinschalige wooninitiatieven, die zorg en onderdak combineren. Hoe haalbaar en betaalbaar is dit soort alternatieven? Door de te lage pgb-tarieven staan deze woonvormen onder druk.
Bekijk de uitzending van Pointer:
-
Het persoonsgebonden budget (pgb) is in 2024 voor zeker de helft van de pgb-ouderinitiatieven niet meer voldoende. Het pgb stijgt dit jaar ook met 6,37 procent, maar dat staat niet in verhouding met de stijging van de zorgtarieven, die stijgen gemiddeld zo’n 10 procent. En er zijn zelfs uitschieters van 15 of 17 procent. Hierdoor vrezen veel de ouders voor de toekomst van hun ouderinitiatief.
Lees meer en bekijk de uitzending:
En luister ook de radio-uitzending (dit onderwerp begint na ongeveer 40 min.):
EenVandaag – 05 januari 2024 – NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1
2023
-
Naasten die gebruikmaken van pgb moeten beter betaald worden van rechter, maar gemeenten zijn bezorgd over de kosten
Familieleden of bekenden die een naaste verzorgen en recht hebben op een vergoeding, moeten beter worden betaald. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep besloten. De uitspraak baart gemeenten zorgen, omdat het ze veel geld gaat kosten. Extern directeur van Per Saldo, Aline Molenaar, werd geïnterviewd voor deze uitzending.
Lees meer en bekijk de uitzending:
-
Door een tekort aan personeel en een beperkt aantal woonplekken is het voor ouders van kinderen met een beperking bijna onmogelijk om een geschikt onderkomen te vinden. “Dan doen we het zelf wel.”Bekijk de reportage van EenVandaag over Wooninitiatieven in de zorg. Deze wooninitiatieven zijn mogelijk dankzij het pgb.
-
Ondanks een recente uitspraak van de hoogste rechter, krijgen familieleden die betaalde zorg verlenen aan een zieke ouder of kind geen uitkering als de zieke overlijdt. Terwijl de zorgverlener dan meteen zonder werk en inkomen zit. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Een schrijnende, hardvochtige en onmenselijke situatie, zeggen deskundigen en betrokkenen.
Bekijk de uitzending:
Overheidsregels met ‘hardvochtig’ effect: geen sociaal vangnet voor zorgverleners (nos.nl)
-
In het radioprogramma Argos worden het succes en de knelpunten van het PGB Portaal toegelicht vanuit verschillende hoeken, waaronder die van ons. Luister deze uitzending:
Argos – Beluister Het cadeau dat de overheid meer dan 90 miljoen kostte | Podcasts | NPO Radio 1
-
In het acht uur journaal van NOS en bij NPO Radio 1 heeft onze directeur Aline Molenaar opnieuw aandacht gevraagd voor de problemen rondom de pgb-tarieven. We blijven ons hiervoor inzetten, want dit moet anders. Er moet snel een oplossing komen, voordat budgethouders straks hun betrouwbare zorgverleners kwijtraken, omdat ze hen geen eerlijk tarief kunnen bieden.
Luister en kijk het terug:
Of lees het artikel ‘Pgb-budget steeds vaker te krap: ‘Er is scheefgroei ontstaan‘ op de website van NOS.
-
Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen alleen kwalitatief goede zorg inkopen als de tarieven hiervoor toereikend zijn. Daar strijden wij al jaren hard voor. Helaas is dat voor het pgb in de Wmo en de Jeugdwet in veel gemeenten niet het geval en zijn de verschillen tussen gemeenten groot. In de uitzending van EenVandaag van 18 maart vraagt Aline Molenaar daarom opnieuw aandacht voor toereikende tarieven en meer duidelijkheid over de opbouw van de tarieven.
Lees ons volledige nieuwsbericht tarieven voor het pgb in veel gemeenten niet toereikend
2022
-
Onze Slimme Lijst Vakantie en pgb is samen met andere informatie gebruikt voor het artikel Pgb op vakantie: regel het op tijd! in de Vakantie-editie 2023 van Support Magazine.
Lees het artikel op supportmagazine.nl.
-
Waarom kortdurende indicaties bij mensen met een chronische aandoening? Waarom moet je elke keer weer bewijzen dat je een dwarslaesie hebt? Het moet stoppen, want het kost onnodig veel tijd, energie en geld. Daarom hebben we meegewerkt aan de uitzending hierover van het tv-programma de Hofbar.
Kijk de uitzending terug op NPO Start.
-
In een blog schrijven Martha Vlastuin en Aline Molenaar dat voor het behoud van het pgb wooninitiatieven voldoende ruimte moeten geven aan eigen regie voor de individuele bewoner en voor het collectief.
Lees het blog Wooninitiatieven: word wakker, besef waar het pgb voor bestemd is.
-
In de rubriek ‘Wat vindt het panel van …’ gaat het over reizen als je CP hebt. Aline Molenaar vertelt over ‘vakantie en pgb’. Je kunt het magazine bekijken via deze link. En hier ga je rechtstreeks naar ‘vakantie en pgb’.
-
We hebben meegewerkt aan de 1e nieuwsbrief voor gebruikers van het PGB Portaal. Samen met Mark Barschot (BVKZ) heeft Aline Molenaar een column geschreven over aanleiding, voordelen en uitdagingen van het portaal.
Lees de column “Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!”
Lees de hele nieuwsbrief met ervaringen van budgethouders en zorgverleners op mijnpgb.nl.
-
De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar bestrijding van zorgfraude. Het gaat over zorgaanbieders die frauderen en meer over zorg in natura dan over het pgb. Aline Molenaar heeft in het late journaal hierover gezegd dat het zou helpen als frauderende zorgaanbieders niet op een andere plek weer opnieuw kunnen beginnen.
Het late journaal kun je niet meer terugkijken. Het artikel dat eerder die dag op de website van de NOS is wel beschikbaar. Lees het artikel Rekenkamer: van bestrijding fraude met zorggeld komt weinig terecht.
En het rapport Een zorgelijk gebrek aan daadkracht van de Algemene Rekenkamer is beschikbaar.
-
Hoe gaat het met mensen met een kwetsbare gezondheid sinds alle coronamaatregelen zijn opgeheven en de samenleving weer volledig open is? Waar lopen zij tegenaan? Kunnen zij weer gewoon meedoen, hoe lossen zij dat op? Voor het online gesprek hierover met de koning zijn ook een aantal budgethouders uitgenodigd. Onze directeur Aline Molenaar, voorzitter van de klankborgroep Dick Cochius en Corina Heijstek praten over vragen als wat maakt dat je door jouw ziekte of aandoening extra kwetsbaar bent en gedraag jij je na corona anders dan daarvoor? En wat ook meespeelt is dat je niet altijd aan mensen met een aandoening kunt zien dat ze ziek zijn of een aandoening hebben. Hoe vinden zij het om iedere keer te moeten aangeven dat ze kwetsbaar zijn, dat ze willen dat met hen rekening wordt gehouden?
Lees ons volledige nieuwsbericht Koning spreekt mensen met een kwetsbare gezondheid over leven na corona.
-
In dit artikel vertelt Aline Molenaar over haar dromen en ideeën voor verbetering.
“Ik wil dat we mensen met een levenslange beperking als gelijkwaardige mensen zien. Dus niet alleen pappen en nathouden, en zorgen dat de boel niet ontploft en escaleert, maar juist kijken naar hun behoeften en mogelijkheden.”
“Dat moeten we vooral ook doen vanuit een integrale blik. Er wordt te vaak alleen gekeken naar zorg en ondersteuning, maar het gaat net zo goed over onderwijs, over werk, over vrije tijd, over relaties aangaan en onderhouden. Ik wil dat mensen zich op al die terreinen kunnen ontwikkelen. Mensen kunnen nog heel veel erbij leren en misschien gaat dat heel langzaam, maar ze kunnen dat wel. Daar is nu geen tijd en aandacht voor.”
Lees het hele artikel De droom van Aline Molenaar
-
Het tv-programma Kassa heeft aandacht besteed aan de prijs van het wantrouwen dat budgethouders treft. Je hebt te maken met kortdurende indicaties, onnodige controles en administratieve rompslomp. En het kost je veel tijd, energie en onnodige stress. Het is goed dat nog eens is uitgesproken dat budgethouders niet frauderen. We hebben volop meegewerkt aan de uitzending.
In onze speciale nieuwsbrief kun je lezen wat er allemaal aan de orde is gekomen.
Of kijk de uitzending van Kassa terug. -
Op 14 januari 2022 is in Trouw een artikel verschenen over signalen en klachten die bij ons zijn toegenomen. Deze signalen gaan over het verminderen van aantal uren door zorgverzekeraars, nadat de onafhankelijke wijkverpleegkundige de indicatie heeft gesteld.
Lees het volledige artikel Pgb-houders krijgen opeens minder uren
-
Voorlichter Annemieke Spijker heeft een artikel geschreven met uitleg over het pgb voor bewindvoerders, die soms ook beheerder van een pgb zijn.
Lees het volledige artikel Het pgb, wat kan een bewindvoerder ermee? op pagina 32.