Otwin van Dijk

Otwin van Dijk (45) werkt al meer dan 25 jaar met enorme inzet en overtuiging vanuit de gedachte, dat mensen met een beperking hun eigen leven moeten kunnen leiden. Met het pgb als het ultieme middel om dit te verwezenlijken. Een ongeluk op zijn 18-de bezorgde hem een dwarslaesie. Sindsdien is hij rolstoelgebruiker en ondervindt hij beperkingen, maar laat zich daar allerminst door tegenhouden. Zijn tot nu toe al indrukwekkende politieke carrière zegt genoeg: raadslid, wethouder, Tweede Kamerlid en nu burgemeester. Wat is zijn drijfveer van binnenuit en waarom werkt hij vaak samen met Per Saldo?

‘De Otwin van vóór het ongeluk leidde een actief leven. Na het ongeluk wilde ik dat voortzetten, maar ik kwam er al gauw achter dat we in ons land niet zo inclusief zijn als ik had gedacht. We gaan apart om met mensen met een beperking. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen zetten we ze ‘apart’. In scholen, in huisvesting, in voorzieningen, noem maar op. Toen ik nog kon lopen ging ik zonder na te denken overal heen. In een rolstoel ging dat ineens een stuk moeilijker. Terwijl ik wel dezelfde persoon ben gebleven, met dezelfde behoeften. Daar haal ik mijn drive uit. Ik vind dat we moeten ophouden om mensen die anders zijn apart te Fijn om met Per Saldo samen te werken, dat blijf ik doen zetten. We moeten het normaal vinden dat een burgemeester in een rolstoel zit en dat een ober een verstandelijke beperking heeft. Daar zet ik me van binnenuit voor in, voor de gelijke behandeling van de 2,3 miljoen Nederlanders met een beperking.

Denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat ik Per Saldo echt een super toffe club vind. Waarom? We delen dezelfde visie, we hoeven elkaar niets uit te leggen. Jullie zijn een waardig erfgenaam van de Independent-Living-gedachte. Met vaak een kritische boodschap en als het nodig is een harde opstelling, maar wel op een faire manier. Als er iets niet goed gaat, is het een kwestie van even met elkaar bellen en afstemmen. Dat werkt gewoon heel erg effectief. Belangrijk is denk ik ook jullie constructieve houding, door niet alleen de tegenclub zijn, maar altijd met elkaar naar oplossingen te zoeken. Als je kijkt naar welke invloed Per Saldo heeft op de Haagse agenda, dan is die voor zo’n relatief kleine vereniging best groot. De manier waarop jullie werken, de uitgangspunten, het speelt allemaal mee. Ik vind het fijn om met Per Saldo samen te werken. Dat blijf ik doen, ook vanuit mijn huidige functie als burgemeester.’

Bron: EigenWijs, september 2020