Voor iemand zorgen is topsport

Die erkenning krijg ik inmiddels wel. En wie met dat zorgen te maken heeft, herkent de overeenkomsten met topsport. Niet te laat naar bed, omdat je altijd fit moet zijn voor de prestatie van morgen, voor jezelf zorgen, geen alcohol en op je voeding letten. Net als bij topsport. En daar ben je altijd bewust mee bezig, elke dag.

Als ik de zorg voor Ruben met een sport moet vergelijken, dan kies ik voor curling. Want ik moet ervoor zorgen dat de weg die mijn zoon gaat afleggen op orde is. Hij is net als de granieten curlingsteen: die beweegt alleen in de goede richting als hij een passende duw krijgt. En dan moet dat pad ook nog goed geveegd worden, zodat er een soepele beweging ontstaat.

Curling is een olympische sport. En een teamsport. Er zitten niet alleen meerdere sporters in het team, achter de schermen zijn er managers, sponsoren en paramedici die er voor zorgen dat de sporter zich optimaal kan blijven richten op de prestaties. En daar zit dus het verschil met de sportwereld. Want daar waar ook wij topprestaties leveren, worden we in de zorgwereld omringd door managers, beleidmakers en artsen, die Ruben maar ingewikkeld vinden. Hij vraagt andere zorg dan de gebruikelijk zorg. Zorg die enkel vanuit een pgb mogelijk is. En anders dan gebruikelijk, dat is ingewikkeld. ‘Wanneer is hij er dan aan toe om naar een instelling te gaan?’ ‘Kan het budget niet lager?’ ‘Kan hij bij ons op de praktijk langskomen?’ Dat alles vraagt niet alleen om geduldig antwoorden, maar vooral ook om zorgvuldig antwoorden. Als mantelzorger moet je dus ook kunnen schaken.

Ooit een meerzorg aanvraag gedaan? Je moet de spelregels kennen. Elk onderdeel in de dagelijkse verzorging heeft immers eigen regels. Je moet weten welke pionnen je bereid bent op te offeren. Want soms moet er onderhandeld worden over wat er nodig is. En je moet een duidelijke strategie voor ogen hebben. Zodat je weet waar je ‘ja’ tegen kunt zeggen en wanneer je bezwaar moet maken als het beleid weer eens verandert. ‘Goed voorsorteren’ noemen wij dat laatste thuis, maar laten we het nu niet nodeloos ingewikkeld maken door ook nog de autosport erbij te betrekken.

Een mantelzorger beheerst meerdere disciplines en moet op iederonderdeel kunnen presteren. Niet voor eigen eer en glorie, maar voor een ander. Mocht je dit lezen en ben je zelf een zelf een mantelzorger? Zet dan even een kopje thee en trakteer jezelf op een extra koekje. Want jij bent een topsporter. Een top-topsporter.

Bron: Eigenwijs nr. 1 juni 2024