Gemeente kiest toch voor maatwerk

Famke is 25 jaar en heeft een aangeboren aandoening aan arm- en borstspieren, waardoor ze een beperkte armfunctie heeft. Ook heeft ze een licht verstandelijke beperking. Famke heeft een brede interesse; ze houdt van knutselen, stijldansen en paardrijden. Iets anders dat ze graag doet als dagbesteding, is helpen bij de kinderopvang van een gastouder. Als Famke verhuist van Amstelveen naar Amsterdam, besluit de Gemeente Amsterdam dat ze het pgb voor aanvullende individuele ondersteuning daar niet voor mag inzetten. Ze gaat ze met behulp van Per Saldo hiertegen in bezwaar.

Famke woont sinds 1,5 jaar zelfstandig in een Fokuswoning. Dit zijn woningen voor mensen met een fysieke beperking, die hier assistentie krijgen bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden en naar de toilet gaan. Ze gaat 2 keer per week naar de dagbesteding bij Ons Tweede Thuis. Dit is zorg in natura (ZIN). Tijdens deze dagbesteding wordt er, in groepsverband, geknutseld onder begeleiding.

Daarnaast gaat zij 2 keer per week naar een gastouderopvang, waar zij de gastouder ondersteunt bij de kinderopvang. Dit is een soort begeleid vrijwilligerswerk, waarbij de gastouder haar begeleider is en haar aanstuurt. Voor deze dagbesteding krijgt Famke een pgb. Door de verhuizing naar een andere gemeente, wordt het pgb opnieuw bekeken. De Gemeente Amsterdam besluit, op advies van Argonaut, dat dit budget niet gebruikt mag worden voor de hulp bij de kinderopvang, maar dat ook hiervoor dagbesteding bij Ons Tweede Thuis moet worden ingezet.

Advies Argonaut

Het advies van Argonaut is gebaseerd op de richtlijn dat aanvullende individuele ondersteuning gericht moet zijn op het zelfstandig kunnen leven/functioneren. Ook voldoet de dagbesteding bij de kinderopvang niet aan de eisen voor verstrekking van specialistische dagbesteding, omdat de dagbesteding plaats moet vinden in groepsverband volgens het beleid van Gemeente Amsterdam.

Nuttig werk doen

Famke is het niet met het besluit eens. Ze vindt de dagbesteding bij Ons Tweede Thuis wel leuk, want ze is gek op knutselen. Maar, zoals ze zelf zegt: ‘Ik vind het ook fijn om iets voor de maatschappij te doen. En het werk bij de kinderopvang vind ik nuttig werk. Het is heel leuk om met kinderen te werken, want die zijn nog zo eerlijk en gewoon zichzelf. En knutselen is heel leuk, maar dat kan ik thuis ook doen. Hier kan ik echt een helpende hand bieden.’

Weinig aansluiting

Een andere reden waarom Famke liever niet 4 dagen naar de dagbesteding van Ons Tweede Thuis gaat, is dat ze niet voldoende aansluiting vindt bij de groep. Famke: ‘Er zitten mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met fysieke beperkingen door elkaar. En dat gaat niet zo goed samen, vind ik. Dan kun je vaak geen goed gesprek voeren.’

Geen belemmering

Dat Famke een fysieke beperking heeft, is geen belemmering bij de kinderopvang. Ze kan bijvoorbeeld niet alle kinderen optillen, maar de fles geven lukt prima. Omdat de kinderen weten dat Famke bepaalde dingen niet kan, doen ze ook sneller dingen zelf. Famke: ‘Ze weten dat ik bijvoorbeeld niet hun jas of schoenen aan kan doen, dus dat doen ze gewoon zelf als ze dat kunnen. Ik zorg er dan al pratend voor dat ze de schoenen aan de juiste voet doen of geen twee benen in een pijp van een broek stoppen.’

Met succes in bezwaar

Omdat Famke het niet eens is met het besluit van de Gemeente over de dagbesteding, gaat ze samen met Matthijs Vermaat van advocatenkantoor De Graaf aan de Kade, waar Per Saldo mee samenwerkt, in bezwaar tegen dit besluit. Famke weet heel goed te verwoorden waarom ze graag dagbesteding wil in de vorm van de kinderopvang. De Gemeente besluit af te wijken van het advies van Argonaut en maatwerk te leveren. Famke krijgt alsnog een persoonsgebonden budget voor 8,5 uur per week voor de dagbesteding bij de kinderopvang.


Ben jij het niet eens met een besluit over je persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kun je bezwaar maken tegen dit besluit of een klacht indienen. Kom je daar zelf niet uit, dan kunnen wij je juridisch ondersteunen. Als Pluslid kun je een beroep doen op onze afdeling juridische zaken voor ondersteuning in juridische procedures.

Heb je juridische ondersteuning nodig?

Bron: Eigenwijs nr. 2 december 2024