1.489 budgethouders en vertegenwoordigers hebben onze corona-enquête ingevuld. Meer dan de helft van de mensen die reageerden geeft aan, niet te durven deelnemen aan de ‘anderhalvemetermaatschappij’. Dat wil zeggen: mensen durven de deur niet uit. Wij vinden dit erg alarmerend. Er wordt te weinig rekening gehouden met mensen met een beperking. Actie volgt, let op onze nieuwsberichten. Je kunt alle uitkomsten van de enquête onderaan dit bericht downloaden.
De redenen waarom mensen er niet op uitgaan zijn divers, zo blijkt uit de enquête.- 18%, omdat ik geen 1,5 meter afstand kan houden
- 18%, omdat ik geen aanwijzingen kan opvolgen vanwege mijn beperkingen
- 23%, omdat ik mezelf (door mijn beperkingen) extra in acht moet nemen om geen besmetting op te lopen
- 22% anders
Versoepeling, maar niet op pad
De 22% die ‘anders’ invult, geeft aanvullende redenen. De één zegt wel naar buiten te ‘durven’, maar voorwaarden te stellen: is de veiligheid wel voldoende gegarandeerd? Er zijn praktische problemen in de toegankelijkheid: bijvoorbeeld vanwege de aanpassingen in winkels, waardoor er nu begeleiding nodig is waar dat anders niet het geval was. Budgethouders vragen zich af of ze er wel tegen opgewassen zijn: of ze wel voldoende voor zichzelf kunnen opkomen en om afstandnemen kunnen vragen. Nog een reden: er heerst onduidelijkheid over de maatregelen, omdat ze elkaar soms tegenspreken. En hoe zit het met de handhaving? Iedereen zal de maatregelen moeten opvolgen, maar als je dat niet kunt of als er onduidelijkheid is, hoe wordt daar door de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) op gereageerd?79% niet geïnformeerd door verstrekker
Op de vraag of budgethouders op de hoogte zijn van de afspraken die zijn gemaakt over pgb in de coronatijd antwoordt meer dan de helft (62%): ja. Vervolgens zegt 79% dat zij niet actief op de hoogte zijn gesteld door hun gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar. 10% is zelf op onderzoek uitgegaan en heeft zich laten informeren via websites van verstrekkers, Per Saldo of de zorgverlener.Andere opmerkelijke uitkomsten
Andere vragen gaan over hoe goed mensen zich geholpen voelen, hoe het in coronatijd gaat met zorgverleners vinden en aannemen, of corona zorgt voor problemen bij het regelen van je zorg. Dit zijn de uitkomsten.- 25% voelt zich niet geholpen. Het regelen van zorg en/of ondersteuning tijdens coronatijd levert voor 32% van de deelnemers een probleem op. Het grootste probleem dat wordt genoemd (25%) is dat mensen zich van het ‘kastje naar de muur’ gestuurd voelen, mensen zich in die tijd niet geholpen voelen.
- Zorgverleners vinden of aannemen is moeilijk. 16% meldt problemen met het vinden van zorgverleners, 23% zegt deze niet aan te durven nemen.
- 44% heeft problemen met regelen van zorg. Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête geeft aan dat zij ondanks de extra maatregelen hun zorg en ondersteuning niet of maar deels kunnen regelen. Voor de anderen lukt dat wel.
Gebruik pgb-maatregelen
In de enquête zijn de belangrijkste afspraken die in de coronacrisis voor budgethouders zijn gemaakt op een rijtje gezet. 67 % geeft aan een beroep te gaan doen op één of meer van de afspraken. Het antwoord dat het meest wordt gegeven is:- 38%, ik ga extra zorg die als gevolg van de maatregelen is geleverd declareren
- 48%, ik ga alle niet-geleverde zorg als gevolg van de maatregelen declareren
Bejegening door instanties
Hoe gaan de verschillende instanties om met de vragen van budgethouders?- 33% geeft aan dat gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars wel, 33% niet en 33% gedeeltelijk goed antwoord geeft op een vraag. 25% kreeg dezelfde dag nog antwoord, 55% had nog steeds geen antwoord gekregen.
- 37% geeft aan dat gemeente, zorgkantoor en zorgverzekeraar de noodzaak van de aanvraag ter discussie stelt of dat er opnieuw een onderzoek gedaan moet worden (29%).(62%) is al begonnen met het geven van vervangende of extra zorg, nog voordat er toestemming was.
- 48% van de ondervraagden voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd.